Small Cabin


Situated in a secluded forest clearing adjacent to a pond lies a small getaway cabin intended to serve as a minimal shelter with spaces for eating, sleeping, and leisure. With sustainability in mind, this cabin addresses both the literal footprint of the intervention and the actual makeup of its primary structure and finishes. At 1,100 SF, the abode challenges the notion that "more is better" with regards to spatial requirements of most vacation homes. Given that the primary object of "getting away" means becoming more intimate with nature, the cabin is designed to maximize its views and engagement with the surrounding context. Along with maximizing engagement with the outdoors, the interior volumes of the cabin are choreographed in a manner where expansion and compression occurred depending on the nature of the programmed space. Spaces such as the open kitchen and upstairs mezzanine share a more theatrical volume, while areas like the living room and private rooms on the 2nd floor are more shaded and compressed. Not including the concrete foundation walls, the primary makeup of the cabin is five-ply CLT structural panels timber posts, and timber beams. This proposal intends to not only celebrate the inherent beauty of the CLT panels on the interior side but also to reduce the number of trades and waste associated with typical finishes. Exterior finishes include metal roofing, Shou Sugi Ban style charred wood siding, and wide plank flooring from sustainably forested lumber.




  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter